Thursday 8 May 2014

"ΤΟΠΟ-ΘΕΤΩ" | ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 13/5

Στο μάθημα της Τρίτης 13/5 θα πραγματοποιηθεί για όλες τις ομάδες διάλεξη -
παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας "Τοπο-θετώ". Η διάλεξη θα γίνει στο
Αμφιθέατρο 008, στο ισόγειο του Κτιρίου Αβέρωφ και θα ξεκινήσει στις 12:00.


ΤΟΠΟ - ΘΕΤΩ
 
ΟΜΑΔΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ:
Γ. Ηλιάδης   Α. Κουκουλά   Ε. Σταυρακάκης


ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:
Α. Κούρκουλας   Β. Ξένου
 ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:
Γ. ΓΥΠΑΡΑΚΗΣ   Χ. ΚΙΡΠΟΤΙΝ   Μ. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ
 

 


Στόχος αυτής της διπλωματικής είναι μέσα από τρεις   ενδεικτικές παρεμβάσεις στην Αθήνα να γίνει μια διερεύνηση γυρω απο την έννοιες του τόπου, του μύθου και της αίσθησης. Αφορμή αποτελεί η εμμονή μας με την ακρόπολη σαν το κέντρο βάρους αυτής της πόλης.  Η ακρόπολη είναι καταγεγραμμένη στο συλλογικό υποσεινήδητο του κόσμου ως Μνημείο. Το μνημείο, σύμφωνα με τον A. Rossi αποτελεί βασική αγκύρωση της μνήμης, η οποία θεωρείται οτιδήποτε αντιστέκεται στον χρόνο και παρόλες τις αλλαγές αυτή παραμένει.

Μια περαιτέρω επεξεργασία αυτής της συνθήκης είναι η διερεύνηση της σχέσης τόπου και μνήμης όπως αυτή προκύπτει μέσα από την Ακρόπολη. Πιο συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε  12 σημεία της πόλης και εξετάσαμε τις συνθήκες θέασης, κίνησης του σώματος και γεωμετρίας  σε σχέση με το μνημείο.  Μέσα από αυτή την αναζήτηση επιλέξαμε να συνοψίσουμε τις χωρικές ποιότητες κάθε περιοχής σε ένα αφαιρετικό μοντέλο.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο επεξεργασίας προσπαθήσαμε να αποδώσουμε την ισχυρή χωρική διάσταση που εμπεριέχουν οι ιδιότητες των θεών του Ολύμπου όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τη μυθολογία. Λόγω της πληθώρας των χωρικών ποιοτήτων απομονώνουμε μία αντιπροσωπευτική και την αποδίδουμε χωρικά σε μοντέλο.

Τελικά γίνεται ενδεικτικά μία πιθανή αντιστοίχηση χωρικών ποιοτήτων θεών σε χωρικές ποιότητες τόπων. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που σχεδιάσαμε τρεις παρεμβάσεις στην Αθήνα, έναν φούρνο κουλουριών στην Ιερά οδό, ένα ανέβασμα στην Πλάκα και την πλατεία Μοναστηρακίου.

Σε κάθε μία από αυτές τις παρεμβάσεις υπήρχε το ζητούμενο επανεξέτασης και επαναπροσδιορισμού του βλέμματος κάτω από ειδικές συνθήκες σκηνοθεσίας.  Πιο συγκεκριμένα οι ειδικές συνθήκες θέασης του μνημείου και κίνησης του σώματος σε σχέση με το βλέμμα, ο χειρισμός των φυσικών φαινόμενων και των χωρικών ιδιοτήτων των θεών αποδίδονται σε αρχιτεκτονικό χώρο. 
 
Ιούνιος 2005


 

No comments:

Post a Comment